ASHFORD DESIGNER OUTLET

Following recent work with our client at their site in York, McArthurGlen approached NMC to complete a large-scale resurfacing and civil engineering project at their site in Ashford Kent. Ashford Designer Outlet is an architectural special, with the large 24,000m² car park in the centre of the egg-shaped structure offering 1090 parking spaces. Designer stores line the exterior and include names such as Nike, Boss, Radley and Ralph Lauren.

.

Project Key Stats

10 weeks

On-site Duration

24,000 sq/m

Total Site Area

1090

Parking Spaces

Project Overview

Objective

Following recent work with our client at their site in York, McArthurGlen approached NMC to complete a large-scale resurfacing and civil engineering project at their site in Ashford Kent.

Ashford Designer Outlet is an architectural special, with the large 24,000m² car park in the centre of the egg-shaped structure offering 1090 parking spaces. Designer stores line the exterior and include names such as Nike, Boss, Radley and Ralph Lauren.

 

Delivery

The works were let to NMC as a full design and build package under the JCT form of contract to overcome historical drainage issues within the car park. In order to provide a robust design solution. NMC carried out digital terrain modelling to allow a new pavement design to be produced by our design team to ensure adequate falls were introduced to provide sufficient surface water runoff. NMC also carried out full drainage cleanse and CCTV survey to understand the extent and nature of dilapidation to the existing surface water network on site, this highlighted several collapses of the existing system which compounded the historical drainage issues along with protruding laterals and displaced joints which required remediation. The seven areas of collapse were excavated, damaged sections were removed and replaced with new pipework to ensure the surface water system worked adequately. Protruding laterals were also cut back with the use of robotic cutters on tractor units which were then patch lined with a structural patch repair and the lateral opened up once again. Along with some displaced joints also receiving some patch repairs Utilising CIPP (Cured In Place Pipe lining) technology.

The works also included an area of 24,000m² of resurfacing to the car park and entranceway. Works entailed planing, reprofiling of existing courses, installation of new binder and surface course to ensure the proposed design was carried out to the specification parameters.

Incidental civil engineering works were also carried out including new kerbing, tactile paving and enhanced pedestrian safety.

To also encompass the new ANPR facilities installed a new car park layout for vehicular routes was proposed and installed to ensure the flow of traffic within the car park was maximised with new thermoplastic lining, one-way routes and designated exit points.

With the popularity of the site the project was phased into six sections, each section would be segregated from public use for ten days, this would allow the large area to be planed, resurfaced and relined as well as completing the drainage and civil elements including drainage surveys, drain repair, the installation of new drainage channels and kerbing with minimal disruption to visitors or tenants. The planning ensured the project would be completed with 0 store closures or major disruption, during the ten-week project.

Thanks to an accelerated programme the resurfacing element was completed one week ahead of schedule, our client was able to take advantage of beneficial use of their complete car park facilities ahead of the planned completion date.

A successful handover was completed to a very pleased client on time and defect-free.

Video

Project Gallery

Ready for a Site Survey?

Contact us today on 0800 230 0215